Meer inzicht in je pensioen?

Wil je je verdiepen in het pensioen dat je straks krijgt? Onderstaand stappenplan kan behulpzaam zijn om meer inzicht te krijgen in je eigen pensioen.

Stap 1: Bekijk hoeveel pensioen je krijgt op je pensioendatum
Stap 2: Denk na over wat je later nodig hebt
Stap 3: Bepaal of dit genoeg is
Stap 4: Denk aan je pensioen bij veranderingen in je leven

Stap 1: Bekijk hoeveel pensioen je krijgt op je pensioendatum

Op het moment dat je met pensioen gaat, ontvang je:

  1. AOW
  2. Het pensioen dat je via AFM en mogelijke andere werkgevers hebt opgebouwd
  3. Geld dat je zelf hebt gespaard via een lijfrente, banksparen of je spaarrekening

1. Iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt, heeft recht op een AOW-uitkering wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. Als je een periode in het buitenland hebt gewoond, ontvang je minder. Namelijk 2% minder per jaar dat je in het buitenland woonde. Verder hangt de hoogte van je AOW af van je samenlevingsvorm. Ben je getrouwd of woon je samen? Dan ontvang je een ander bedrag dan wanneer je alleenstaand bent. Op svb.nl kan je opzoeken hoeveel de AOW bedraagt. 

2. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je terugvinden hoeveel pensioen je tot nu toe bij je werkgever(s) hebt opgebouwd, en wat je kan verwachten op de je pensioendatum. Ook vind je hier wat je aan AOW kunt verwachten. Hier krijg je dus een goed overzicht van je totale pensioen.

3. Je kan door je te verzekeren, te sparen of op een andere manier vermogen op te bouwen zelf extra sparen voor pensioen. Denk aan een lijfrenteverzekering, banksparen of een koopsompolis. Heb je een partner die ook pensioen gaat ontvangen? Bekijk dan hoeveel pensioen jullie samen krijgen.

 

 

Stap 2: Denk na over wat je later nodig hebt

De grote vraag is: hoeveel pensioen heb je eigenlijk nodig? Het is lastig om nu te bedenken wat je over 10, 20, misschien wel 30 jaar nodig hebt. Maar denk bijvoorbeeld aan je woonlasten. Heb je een huis gekocht en is dat afbetaald tegen de tijd dat je met pensioen gaat? Of huur je een huis en blijf je die woonlasten houden? Vanaf je AOW-leeftijd verandert ook je belastingsituatie. Je hebt bijvoorbeeld geen recht meer op bepaalde heffingskortingen, maar het belastingtarief in de eerste 2 schijven wordt lager.

Stap 3: Bepaal of dit genoeg is

Als je stap 1 en stap 2 met elkaar vergelijkt, dan zie je of je voldoende pensioen opbouwt. Het is belangrijk om (samen) te beoordelen wat je wilt en wat je kunt. Is je pensioeninkomen ook toereikend als jij en je partner uit elkaar gaan of in het geval dat een van de twee overlijdt? Als dat niet zo is, dan kun je nu nog maatregelen treffen. Bijvoorbeeld door meer te gaan sparen, of door een verzekering af te sluiten.

Stap 4: Denk aan je pensioen bij veranderingen in je leven

Veranderingen in je leven kunnen van invloed zijn op je pensioen. Ga je bijvoorbeeld minder werken? Dan bouw je ook minder pensioen op. Plan jaarlijks een vast moment in om je pensioen eens te bekijken, bijvoorbeeld als je het Uniform Pensioenoverzicht ontvangt. Of als je je belastingaangifte gaat invullen.

Meer informatie

Heb je vragen over je pensioen bij AFM? Het pensioenfonds is er voor jou. Je kunt terecht bij de afdeling Pensioenservice. Wij zijn te bereiken op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur via 020 426 63 70, of mail naar [email protected].
 

Waarmee kunnen wij u helpen?

Direct een vraag stellen

Zoekveld

Hebt u een vraag?

Nieuwsalert

Blijf op de hoogte van uw pensioen

Aanmelden